BLOGUL UNUI AVOCAT
macoveilaw.md

Cum poți să te declari insolvabil și să-ți refaci afacerea?

Care este alternativa lichidării companiei?

Falimentul este finalul afacerii?

Stereotipul despre inevitabilitatea lichidării în caz de incapacitatea de plată și faliment s-a fundamentat adânc în conștiința întreprinzătorilor și oamenilor de afaceri din Republica Moldova.

Care este alternativa lichidării companiei? Pot fi opriți creditorii pentru a-ți acorda timp să-ți refaci afacerea?
Pînă în 2013 nu existau alternative intrării în faliment

În Republica Moldova, până la modificările operate în domeniul insolvabilității din anul 2013, orice pornire a procedurii de faliment sau insolvabilitatea prezuma din start lichidarea companiei pentru plata creditorilor din contul bunurilor vândute.

Astfel spus, nu existau alternative pentru cei care au ajuns în dificultatea financiară, dar doreau căi alternative falimentului, metode de prevenire a insolvabilității.

Începând cu anul 2013 odată cu modificarea Legii insolvabilității în Republica Moldova se introduce pentru prima dată o procedură judiciară de prevenire a insolvabilității.

Care este aplicabilitatea procedurii accelerate de restructurare?

Spre exemplu, ai o afacere în care te menții fără a avea nici profit, nici pierdere, iar conjunctura economică prevede o creștere abia peste un an de zile.

În același timp ai 10 creditori cărora per total le datorezi 1 milion de lei, pe care trebuie să-i achiți în aproximativ 6 luni. Valoare companiei tale îți permite la o vânzarea a bunurilor să recuperați cca 1 mln de lei și să achiți integral cei 10 creditori, dar rămâii fără resurse, prin urmare nu poți ține salariatul, oficiile, chirii și nici nu poți investi în acel viitor care îl aștepți.

Una din variantele de acțiune neplata datoriilor chiar și la scadența pentru a încerca a investi în perspectiva din viitorul apropiat și a realiza un salt eficient în prosperitatea afacerii.

Riscul neplății către unul sau mai mulți creditori va genera pornirea de către creditori a procedurilor de executarea silită, iar în cazul a 10 creditori avem 10 proceduri, 10 executori judecătorești, 10 dosare de executare cu cheltuieli separate. Pe fundalul procedurilor de executarea, care în esență nu pot fi oprite șanse de a ieși din declinul economic și nu a ajunge în incapacitate de plată sunt minime.

Ce oferă procedurile de prevenire a insolvabilității?

Imaginează-ți o procedură unde instanța de judecată declară „pe un anume interval de timp, oprim toatea executările, iar creditorii nu au dreptul să primească nici o plată individual".

În primul rînd, stoparea temporară a creditorilor și a executorilor pentru a obține acel avantaj economic și timp pentru manevră.

Imaginează-ți o procedură unde instanța de judecată declară „pe un anume interval de timp, oprim toatea executările, iar creditorii nu au dreptul să primească nici o plată individual".

În condițiile în care creditorii sunt sub un control relativ de acțiuni, desigur că vei reuși să câștigi timp fără a risca cu pierderea resurselor companiei.

În Republica Moldova asemenea procedură poarta denumirea de - procedura accelerată de restructurare și este destinată, conform textului legii, pentru „salvarea debitorului în dificultate financiară pentru ca acesta să îşi continue activitatea, să păstreze locurile de muncă şi să stingă datoriile prin aplicarea unui plan".

Pentru aplicarea procedurii sunt importante 2 aspecte cheie:

1
Lipsa incapacității de plată a companiei care trebuie să fie capabilă de a-și achita creanțele.
2
Negocierea prealabilă cu creditorii a unui plan de restructurare a datoriilor.

Prin urmare, aplicarea față de compania ta a procedurii de prevenire a insolvabilității presupune 3 etape distinctive:

1
Negocierea prealabilă cu creditorii a unui plan de restructurare și plată a datoriilor
2
Confirmarea judiciară a tuturor creditorilor și votarea planului final de restructurare;
3
Aplicarea planului de restructurare conform condițiilor de plată convenite.

Care sunt avantajele tale pentru o asemenea procedură:

1
Oprirea declinului economic al companiei.
2
Evitarea insolvabilității și/sau falimentului.
3
Oprirea executărilor individuale a creditorilor.
4
Plata planificată și treptată a datoriilor.
5
Investirea în dezvoltarea afacerii și restructurarea activelor acesteia.

Care ar fi avantajele creditorilor și argumentele tale de ai convinge în asemenea proceduri?

Argumentul pentru creditori - șanse sporite pentru a primi 100% din datorie

În esența avantajul și argumentul este - șanse sporite pentru a primi 100% din datorii, în comparație cu situația când compania se va lichida, iar în urma vânzării bunurile, creditorii vor primi proporțional din rezultatul lichidării.

În spațiul european sau cultura antreprenorială occidentală este o normalitatea existența așa numiților manageri de criză care se ocupă cu reorganizarea și restructurarea afacerii pentru ca aceasta să rămână viabilă și să nu cadă pradă procedurilor de lichidare.

Cu părere de rău în spațiul moldav o cultură a procedurilor de prevenire a insolvabilității și a aplicării planurilor de criză este mai puțin dezvoltată în mare parte acest fapt fiind datorat lipsei anterioare a reglementărilor legale corespunzătoare. Anume datorită acestui fapt, în practică avem un procent foarte mic de aplicare a procedurii accelerate de restructurare.

Consideri că afacerea ta este în dificultate economică? Crezi că ai nevoie de un spațiu de manevră, de timp și bani? Cum utilizezi mecanismul dat?

Ușor!

Tu începi negocierile cu creditorii, iar avocații îți asigură planificarea restructurării și pornirea procedurilor judiciare.

Prosperitate afacerii tale.
Moldova, mun. Chișinău
str. București 31
Contacte

gheorghe.macovei@macovei.legal
Moldova, mun. Chișinău
str. București 31
Contacte

gheorghe.macovei@macovei.legal