Evenimente

Competiția Națională de Comunicare Juridică „Ella Negruzzi” 2021, Ediția II-a

În perioada 1 martie-23 aprilie, studenții Facultății de Drept USM au participat la Competiția Națională de Comunicare Juridică „Ella Negruzzi” 2021, Ediția II-a. Competiția are scopul de a promova conceptul de supremație a legii în rândul studenților de la facultățile de drept, precum și de a contribui la formarea abilităților de cercetare și argumentare juridică a acestora.

În acest an, competiția s-a desfășurat în două etape:
# etapa universitară– a avut loc la Facultatea de Drept USM, Facultatea de Drept ULIM și Facultatea de Economie Generală și Drept, ASEM.
# etapa națională – la care au participat 24 cei mai buni studenți din cadrul facultăților de drept din Moldova.
Studenții de la facultății de drept au participat la două probe de concurs: (1) scrierea unui eseu privind supremației legii și (2) prezentarea publică a eseului printr-un discurs de cinci minute.
Etapa națională a competiției a fost moderat de către prodecana Facultății de Drept USM, Stela Botnaru, doctoră în drept, conferențiară universitară. Juriul a fost format din: Gherțescu Rogac și partenerii, Bivol Soțchi și partenerii, Casa de Avocatură Macovei Enachi, Olga Rabei Secrieru, specialistă în programe juridice, Ambasada SUA și Viorica Grecu, directoarea Centrului de Instruire a Avocaților al UAM (președintele juriului).

Facultatea de Drept USM a fost reprezentată, la etapa națională, de următorii studenți: Tatiana Rebeja, Alina Tamîzlîcaru, Doina Alexeev, Valeria Gordati, Raluca-Rusanda Donțu, Evelina Descalui, Gheorghe Gheorghiță, Cătălin Avxentiev, Iuliana Babin și OleseaGuboglo.
Urmarea a celor două probe de concurs, au fost desemnații următorii câștigători:
Locul I: Evelina Descalui, Facultatea de Drept USM: „Claritatea și Predictibilitatea Legii”;
Locul II: Cătălin Avxentiev, Facultatea de Drept USM: „Egalitatea în fața legii”;
Locul III: Ana Pasecinic, Facultatea de Economie Generală și Drept, ASEM: „Justiție echitabilă, imparțială și eficientă”
De asemenea, Cătălin Avxentiev, Facultatea de Drept USM, a primit distincția „Eugenia Crușevan pentru cel mai bun discurs, iar Anton Școlnic, Facultatea de drept, ULIM,a primit distincția ”SarmizaBilcescu” pentru cel mai bun eseu: ”Imunitatea parlamentară antagonică”.
Câștigătorii competiției din acest an vor benefica de un stagiu de practică la una dintre casele de avocatură partenere ale competiției: Casa de Avocatură Macovei EnachiBivol Soțchi și ParteneriiCasa de Avocatură GherțescuRogac
 Clasamentul pe facultăți, stabilit în baza celor mai bune cinci eseuri din partea fiecărei facultăți de drept participante, este:
# locul I: Facultatea de Drept USM
# locul II: Facultatea Economie Generală și Drept ASEM
# locul III: Facultatea de Drept ULIM.